Sunday, 9 December 2012

Päivä 18 / Day 18  Friday 7.12.12  Canberra

Sydnyn jälkeen oli jotenkin vaikea uskoa että olimme Austraalian pääkaupungissa. Niin paljon pienempi ja jotenkin hiljaisempi Canberra oli. Hotellilta keskustaan ei ollut tarjolla muuta joukkoliikenettä kuin bussi mutta hyvin se matka sujui silläkin. Meillä ei ollut oikeastaan mitään suunnitelmia siitä mitä täältä haluaisimme nähdä. Pikemminkin meidän piti suunnitella reissuamme eteenpäin ja selvitellä erillaisia aikatauluja yms. mutta täälläKIN netti oli niin surkean hidas ettei suunnitelemisesta mitään tullut. Yritimme aikamme eräässä kahvilassa jossa oli asiakkaille ilmainen netti mutta ei siitä mitään tullut. (Pelkän gmailin avaaminen kesti yli 5min) Kun kerran keskustassa olimme päätimme suunnata sotamuseoon kun se oli sopivasti lähistöllä. Museolta oli varsin hulppea näkymä lähes 4km päässä sijaitsevalle parlamenttitalolle.
                                           Anzac Parade and Parliament house

Patsaita ja muistomerkkejä oli tuolla vaikka kuinka monta. Omansa oli maa-, ilma-, merivoimille sekä sairaanhoitajille. Myös joillekkin merkittäville taisteluille oli omansa.


                                           The Australian Army                                  

                                              Navy

                                            Nurses

                                            RAAF Air Force

                                            RAAF Air Force (etched stone)

Itse museo oli ilmainen ja valtavan kokoinen. Vietimme siellä tunteja ja aika pintapuolisesti tuli asioihin perehdyttyä, vaikka sulkemis hetkeen asti siellä olimmekin. Vartia tuli hakemaan minut pois erään laivan komentosillalta juuri kun olin pääsemässä vauhtiin valokuvauksessa.Heti aulassa oli kyseinen taideteos ja läheltä piti katsoa että marmoriksi uskoi. (Naru ei ole marmoria) Historiaa, tarinoita, esineitä, yms oli esillä niin paljon että niistä olisi mahdotonta tehdä mitään koostetta.  Sen huomasin että osa kahinoista oli minulle ihan tuntemattomia ja ehkä tutuin eli toinen maailmansota näytti täältä suunnalta katsottuna ihan toisenlaiselta kuin eurooppalaisesta näkövinkkelistä. Pahista pahin ei ehkä ollut Saksa vaan Japani. Pistän oheen muutamia kuvia mutta erityismaininnan annan vielä Vietnamin sodasta tehtyyn esitykseen joka oli erittäin toden tuntuinen. Salissa oli ihan oikea 1:1 Aussien käyttämä helikoptri jonka taustalla oli valtavat videoscreenit. Kun esitys lähti käyntiin salissa oli tuulettimet jotka sai hiukset ja heinät kopterin alla pölisemään aivan kuin kopterin lavat olisivat pyörineet. Meteli yms. tehosteet olivat myös mielettömät.                                            "one fitty" long range patrol vehicle

                                            Bridge by night
                                             VW
Yli 100 000 Aussia on kaatunut niissä sodissa joihin he ovat osallistuneet. Ero Suomeen on siinä että varsin vähän kaatuneista on haudattu kotimaahansa. Jos muistan oikein niin 26 eri maasta löytyy virallisia sankarivainajien hautoja. Museon sulkeutumis hetkellä, ilmeisesti jokaikinen päivä on jonkin lainen muistelu tai hartaushetki torvisoittoineen. Satuimme olemaan paikalla ja aika hiljaiseksi veti. Ei niinkään seremonia vaan paikka jossa se suoritettiin.

                                            Torven soittaja

                                            Pihalla on jokaiselle taistelulle oma osastonsa

                                            Josta löytyy jokaisen ko. taistelussa kaatuneen nimi

                                            Ja yli 100 000 on paljon. Näkyvillä n.30 000 nimeä muisto kukkineen
1 comment:

  1. Hyvä että välillä ootte malttanut muutakin kun etsiä kätköjä :) Hitusen käy nuo kelit ja maisemat kateeksi täältä lumituiskujen keskeltä, mut mukavahan se on edes lueskella reissusta :)

    ReplyDelete