Tuesday, 8 January 2013

Päivä 46 / Day 46     Friday  4.1.13      NEW ZEALAND - Christchurch

Aamulla nukuttiin niin pitkään että hotellin aamupalakin ehti siinä jo mennä sivusuun. Päivän mittaan suunniteltiin Uuden Seelannin Eteläisen saaren kiertämistä ja yritimme varata campervania. Varausjärjestelmät täällä päin eivät kuitenkaan ole automaattisia vaan vaativat aina henkilön selvittämään saapuvat varaukset ja jos haluttu auto löytyy vahvistamaan varauksen. Tämä prosessi ei tietenkään ole online toimintaa vaan siinä on viivettä ja koska tarvitsimme auton jo huomenna kaikki järjestelmän palauttivat varauksen ja ilmoittivat että tarvitsevat 24h aikaikkunan ennen auton noutoa. Nooh, siinä sitten etsimme muutaman kärryn valmiiksi näytölle ja eikun soittamaan. Me kyllä ymmärsimme lähes kaiken sen englannin mitä virkailija kiwi:n murteella meille heitti, mutta virkailijalle Suomen Tankerous oli liikaa. Vaikka tavasimme hänelle meili osoitteeni, vahvistusta varauksesta ei koskaan saapunut. 

Tänään ei paljon ulkona tullut oltua mutta kauppareissulla tuli taas ihmeteltyä alue RED ZONEA. 2011 Helmikuun maanjäristyksen jäljiltä kaupungin keskusta vaurioitui pahoin ja se on edelleen eristettynä korkeilla työmaa-aidoilla. Järistyksessä kuoli 185, loukkaantui yli 6000 ja edelleen on kateissa useita henkilöitä. Aidattua aluetta on pienennetty sitä mukaa kun sitä on saatu raivattua tai rekennuksia stabiloitua niin että sortuma vaaraa ei ennään ole. Silti koko ydinkeskusta on sulussa ja sulutus vaikeuttaa mm. liikkumista keskustassa koska alue pitää aina kiertää.

Koska iso osa koko kaupungin kaupoista oli keskustassa ja se jouduttiin siis sulkemaan olivat kaupunkilaiset pulassa koska palveluita ei ollut saatavilla. Jotakin oli tehtävä ja nopeasti. Syntyi projekti Re:START. Ei ollut aikaa eikä tilaa suunnitella kokonaista kaupungin keskustaa uudelleen vaan jotakin piti saada aikaiseksi kuukaudessa parissa. Syntyi ajatus rakentaa ostoskatu merikonteista. Niin hölmöltä kuin se kuulostaakin idea oli kuitenkin mahtava ja toteutus vielä mahtavampi.


Pääkatu
Sivukuja

Sivukuja

Kahvila

Pankki ja automaatti tietysti

Mielestäni kelpo toteutus ja saattaisi olla suomeenkin kopioitavissa johonkin sesonki kohteisiin esimerkiksi. Projektiin osallistui paljon vapaaehtoisia ja siihen saatiin paljon lahjoituksia. Kun kaupungin oma rakennuskanta saadaan joskus kuntoon voidaan kontit siirtää jonnekkin toisaalle.

No comments:

Post a Comment