Sunday, 17 March 2013

Päivät 96-97-98      22-24.2.2013    Pe-Su   Nuku Hiva

Tätä kirjoittaessa on saaria takana jo useasti mutta niissä kaikissa on ollut niin huono nettiyhteys että blokin päivittäminen on ollut työtä ja tuskaa. Nyt bitti taas liikkuu joten tässä tulee päivitystä...

Kuten jo mainitsin on liikkumien Nuku Hivalla jalan todella vaikeaa yhtään pidemmälle kuin kotikylä joten seuraavat päivät vietimme siellä. (Taiohae) Myös matkaväsymystä oli havaittavissa ja rento paikalaan olo tuntui ihan hyvältä idealta. Niputin loput päivät tällä saarella yhteen, koska mitää perin ihmeellistä ei tapahtunut.

(Pe 22.2) Saaren asukkailla oli hyvin tiedossa koska isoja risteilijöitä oli tulossa parkkiin lahdelle. Kylän raittia kunnostettiin ja myyntikojua oli satamassa jos jonkinlaista. Risteilijät ovat liian isoja tullakseen satamaan joten turisteja kuskattiin rantaan pienemmillä veneillä jatkuvana virtana. Notkuin netissä alakerran ravintolassa melkein koko päivän ja huomasin kyllä itsekkin millainen piristysruiske laivan saapuminen meidänkin hotellin ravintolalle oli. Yksi Jenkki pyysi jopa saada valokuvata minut ja läppärini. Luuli poloinen varmaan että täällä viestit kulkevat edelleen rummuilla. Tästä päivästä ei ole edes yhtää valokuvaa julkaistavaksi joten normi päivä.

(La 23.2) Sama oleilu jatkui mutta tänään sentään päästiin hotellia edemmäs. Risteilijä oli jo lähtenyt joten kävimme ensin sataman suunnalla katsomassa mitä kaikkea siellä oli enään myynnissa koska kaikki ylimääräiset kojut oli myös jo purettu. Satamasta löytyi jonkinlainen turistitoimisto ja tietenkin myös paikka jossa myytiin paikallisia varsin taidokkaita käsitöitä.


Siinä kävellessä osui reitille myös paikallisen radioaseman, videovuokraamon ja Internet yhtiön päämaja.


Sähkö on täällä tuhottoman kallista (n.40c/kwh) ja kun ottaa vielä huomioon paikallisen ostovoiman ei ole ihme että joka tuvasta ei sähköä löydykkään. Suurimmissä kylissä on silti joitakin katuvaloja jotka toimivat aurinkokennolla. Satamassa valaistus oli hoidettu hybridi lampulla jossa mukaan oli otettu myös tuuli. Katevä ja kompakti paketti.
Seuraavat tunnit kuluivatkin sitten makavasti Rahikan uuden brändin mainoskuvauksissa. Nooh, 150€ pokkarilla, valokuvauksesta mitään tietämättömänä jälki ei ehkä riitä ihan kuvastoihin mutta hauskaa oli ja ainakin yritettiin :)Kylillä kun oltiin päätettiin käydä kurkkaamassa myös kylän kirkko. Toisin kuin Suomessa täällä se ei ole keskellä kylää mutta keskustassa kuitenkin. Ihan asiallinen arkkitehtuuri vaikka sillä ei olekkaan mitään tekemistä alkuperäisen kulttuurin kanssa.


Kirkon läheltä löytyi myös perinteisten tanssiaisten vanha pitopaikka joka on aina lähes identtinen rakenteeltaan. Täällä se oli kuitenkin tuikattu tuleen ja kaikki puuosat olivat palaneet tai hiiltyneet mutta kivet ja tikit olivat vielä ehjiä. Tosin laavakivestä tehdyt veistokset murenevat suolaisessa tuulessa todella nopeasti.


(Su 24.2) Tänään oli taas tiedossa matka takaisin Tahitille joten mitään ihmeellistä ei tällä päivälle ollut luvassa. Matka kylästä lentokentälle oli kuitenkin mukava koska maisemat reitillä ovat todella upeita ja kelikin parempi kuin tulomatkalla.Kone oli taas jo tutuksi tullut ATR 72 ja tällä kertaa taisi lentokin lähteä melko hyvin aikataulussa.


Lentoreitti Tahitille kulki Tuomotu saariryhmän ylitse jotenka monenmoista atollisaarta tuli yläilmoista nähtyä ja joitakin kuviakin niistä tuli otettua.

Lopulta saavuimme Tahitille jonka suurin kaupunki Papeete kuvissa riuttoineen.


No comments:

Post a Comment