Monday, 1 April 2013


Päivä 108    Keskiviikko 6.3.2013    Bora bora / RANGIROA

Tänään oli taas vaihteeksi matkapäivä joten heti aamusta kamat kasaan ja kohti kenttää. Koska täällä kenttä tosiaan on eri saarella tarvitsimme taas Air Tahitin lauttaa sinne päästäksemme. Lautalla näimme tuttuja hahmoja joiden kanssa oli muutama sananen tullut vaihdettua Nuku Hiva:lla. Kun aikaa oli turinoimme siinä hetkisen ja selvisi että he ovat mailmanympärysmatkalla ja että myös heillä oli matka bloki. Se löytyy täältä 33000miles.Lauttamatkalta kuvattuja Bora Boran kuuluisia over water bungaloveja. Kentälle päästyämme lähtöselvitys sujui ripeästi ja aikaa jäi mm. ikkunaostoksille. Mitäs sanotte tästä laukusta? Se on suora kopio Crocs kengästä mutta ei Crocsihn valmistama.

Crocs dna ?
Jo tutuksi tullut ATR 72
Liekö tämä sen toissapäiväisen koristähden leikkikalu,
ainakin rekisteri alkaa N:llä eli Neutral amerikassa.
Viimeinen silmäys Bora Boralle ennen koneeseen nousua.

Lento aika Rangiroalle oli tunnin luokkaa joten pitkään ei taaskaan tarvinnut koneessa istua. Koneesta Rangiroan muodon hahmotti helposti ja sen valtavasta koosta sai hyvän käsityksen.

Rangiroan Blue Lagoon. Laguuni laguunissa.
Rangiroa on Tuamotusaariin kuuluva atolli Raskan Polynesiassa. Se sijaitsee noin 350 kilometriä Tahitista koilliseen ja on yksi mailman suurimmista atolleista. Asukkaita 3210. Suomeksi Rangiroa tarkoittaa avaraa taivasta. Atollista lisää Wikissä.


Kuten kartastakin näkyy täällä on saaria vierailtavaksi jos vaan aikaa ja rahaa riittää. Kartassa alhaalla myös monen ongelman keskipiste Mururoa.


Heti koneesta ulos astuttaessa ilmasto loi vasten kasvoja. Ihan järkyttävän kuumaa ja kosteaa mutta pikkuhiljaa siihen oli jo tottunut. Farkut ja vaelluskengat yms. olivat päällä vain sen takia että laukku piti saada koneeseen mahdollisimman kevyeksi koska meillä oli lipuissa se 10kg limiitti.Keskellä atollia kulki vain yksi tie. Tässä kuva kumpaankin suuntaan lentokentän kohdalta. Kuten kuvastakin näkyy pientä laittoa olis vaille tosin eipä näy juuri liikennettäkään vaikka kone on juuri laskeutunut ja siis oli vilkkain aika päivästä. Kentällä oli majoituksesta emäntä vastassa ja taas oli kaulassa hei. Tällä kerteen mukana oli myös jotakin punosta pelkkien kukkien sijaan. Kuvaa niistä ei nyt jostakin syystä enään löydy :(  Majoituksella kaikki olikin sitten viimeisen päälle eikä moiteen sijaa löytynyt mistään tai no hinnasta. 4 yötä puolihoidolla 771€Näkymä sangystä. Piti nukkua tulpat korvissa koska meren pauhu oli niin valtava.
Keskellä terassia näkyvä musta ympyrä on sadevesisäiliön kansi. Atollisaarilla ei voi tehdä kaivoa koska maaperä on pelkkää kuolutta korallia se ei suodata suolaa pois vedestä. Majoituksessa oli tarjolla myös polkupyöriä ja niille olikin käyttöä koska ruokaa oli tarjolla vasta illalla.

Ensin kuitenkin pyöräilimme läheiseen Top Dive sukelluskeskukseen ja ostin itselleni 10 kerran sukelluskortin ja vakuutukset DAN:lta voimaa huomiselle. Viimeisen 10 vuoden aikana olen kerran käynyt Riston (Lortti) kanssa Montolan kaivoksella yhdistetyllä yö/luola sukeluksella joten hivenen mietitytti miten kaikki oikeen taas tässä lajissa piti hoitaa. No siitä lisää huomenna.
Seuraavaksi poljimme vastatuulessa saaren kärkeen jossa oli muutamia snack:jä auki tähän aikaan päivästä.Ei hullumpi paikka pikaruokalalle. Sieltä löytyi myös opaste lähimmälle WiFi paikalle jos nettiin teki mieli. Paluu matkalla sitten pysähdyimme rantaan kohtaan jossa korallia oli rannassa varsin riittävästi.


Alimmasta kuvasta näkyy hyvin atollin rakenne. Se tosiaan on pelkkää kuolutta kerrostunutta korallia. Kun tiedetään että koralli kasvaa muutan millin vuodessa ja että Rangiroan koko on todella valtava (300-500m leveä ja ympäri ajettuna 200km pitkä) menee koko atollin rakentumiseen kuluva aika helposti käsityskyvyn yli. Iltapäivästä menimme vielä omaan rantaamme ottamaan muutamia valokuvia riutasta. Riutta alkoi heti rannasta ja ulottui n.50-100m päähän rannasta. Valtavat aallot murtuivat siihen ja itse riutalla oli melko helppo kävellä. Heti riutan reunasta ulospäin oli todellista äkkisyvää ja tod. näk. 100m siitä merelle päin syvyyttä oli jo useampi sata metriä. Kävelin n.10m päähän riutan reunaa ja piti olla varovainen isoimpien aaltojen kohdalla. Vesi oli niin kirkasta että koralleista sai kuvia ihan pinnaltakin.
Aalto murtuu riuttaan
Osu muttei uponnut
Kun saarilla elämä on melko eristäytynyttä rakennetaan täällä talotkin siitä mitä saareltä löytyy eli korallista ja puusta.

Tuosta aallokosta riutan reunalla on olemassa hyvä video josta nuo kuvat on leikattu kun edelleenkään google ei anna lupaa videon tänne laittamiseen ??

No comments:

Post a Comment